SILVESTROVSKÝ FOTBÁLEK SE V ZÁHOŘÍ ZASE VYDAŘIL

 

SILVESTROVSKÝ  FOTBÁLEK  SE  V  ZÁHOŘÍ  ZASE  VYDAŘIL

VÁCLAV  KARAS

Záhoří – Po předvánočních koncertech a adventních trzích spojených s nákupem vánočních dárků přišly Vánoce, svátky míru, klidu a pohody. Pak už přišlo silvestrovské veselí, které patří poslednímu dni v roce 2013. Tak jako se v Praze stalo tradicí, že v tento den se koná slavné derby „pražských S“, na kterém se utkávají internacionálové fotbalových celků Sparty a Slavie. V tomto směru nezaostávají ani sportovci v Záhoří, kteří mají také fotbalové klání. Předzvěstí silvestrovského veselí je na místním hřišti pravidelně utkání „A“ týmu proti rezervě. Po podzimních mistrovských zápasech si hráči obou celků slíbili, že se opět v poslední den v roce sejdou a zahrají si silvestrovský fotbálek. Slovo dalo slovo a fotbalisté se na toto klání sešli v hojném počtu. Někteří však nemohli přijít z pracovních důvodů, jiní si ještě potřebovali od fotbalu odpočinout, turisté je zlákali, aby se s nimi vydali na vrchol Píseckých hor – nejvyšší Mehelník. Tuto akci pravidelně pořádá KČT Otava Písek.

Po úvodním hvizdu rozhodčího proběhl duel v poklidu, vždyť tentokrát nešlo o mistrovské body, ale jen o zábavu a radost z pohybu.

 

SOKOL  ZÁHOŘÍ  „A“ -  SOKOL  ZÁHOŘÍ  „B“      0 : 7 (0:2)

 

Při absenci několika fotbalistů „A“ mužstva bylo potřeba doplnit tento celek několika aktéry z rezervy. Ta byla po většinu času lepším týmem a svoji převahu v poli vyjádřila i gólově. „A“ tým měl sice v některých fázích zápasu více ze hry, ale soustředěná obrana „B“ týmu jim nedovolila skórovat ani jedenkrát. V úvodní desetiminutovce se fotbalisté obou týmů do vyložené šance nedostali. Až v 10.min. musel gólman „A“ týmu Jakub Volf vyrazit utěšenou střelu Smetany do pole. Za minutu mohl skórovat hráč „A“ týmu Řehoř, jenže jeho dělovka jen o centimetry minula Volfovu svatyni. Ve 14. min. Černý kolmicí vyslal dopředu Smetanu, jenže tomu míč odskočil a brankář Jakub Volf byl u něho blíž. Udeřilo však na druhé straně. V 15. min. po chybě defenzivy „A“ mužstva mladíček Václav Kápl poslal svůj tým do vedení – 0 : 1. To hráče rezervy uklidnilo i povzbudilo a za dvě minuty si vypracovali další vyloženou šanci Radkem Opavou, jenže jeho střela skončila jen několik decimetrů vedle levé tyče Bílého branky. Ve 24. min. fotbalisté „B“ týmu udeřili podruhé, to Václav Volf pohotovou střelou zvýšil na 0 : 2. V závěru prvního poločasu měli fotbalisté „A“ týmu obrovskou příležitost, ale Michal Kvěch trefil Jiřího Opavu a odražený míč poslal Polívka vedle. Pak měli dvě možnosti hráči „B“ týmu – Radek Opava obešel i brankáře Bílého, ale opuštěnou branku netrefil. Poté Pavel Kápl ml. Sice branku trefil, ale gólman byl na svém místě.

Fotbalisté „A“ týmu si byli vědomi dvougólového manka, začali aktivně a na začátku druhé půle si vytvořili i několik šancí. Ve 33. min. Hanusovu bombu brankář Jakub Volf kryl, aby za minutu po centru Železného znovu tentýž hráč jen o chloupek minul pravou tyč „B“ mužstva. Ve 35. min. Součkův nadýchaný centr ukryl vybíhající brankář Jakub Volf ve svém náručí. A když střela Hausera ml. Skončila mimo, přišel Supův hattrick na druhé straně. Ten ve 34. min. poslal „B“ tým do třígólového vedení – 0 : 3. Za minutu už to bylo 0 : 4. A zakončovatelem byl opět Sup. Ve 43. min. mohli hráči „A“ týmu snížit, ale Filipova dělovka trefila jen gólmana. Ve 46. min. už to bylo 0 : 5, když Sup přešel přes tři hráče a prostřelil Bílého.  Ve 49. min. nastala velká kanonáda před brankou „B“ týmu, ale Hauser st., Černý ani Filip brankáře Jakuba Volfa neprostřelili. V 50. min. Radek Opava obešel tři protihráče a s přehledem dal na 0 : 6. V 53. min. po střele Václava Kápla zachraňoval obránců „A“ týmu Souček na brankové čáře. Ale sedmý gól stejně přišel, to Marcel Sochor odcentroval do vápna a nabíhající Petr Kápl hlavou přehodil brankáře Bílého a ukončil tak kladné vítězství „B“ týmu- 0 : 7. V závěru už si ani jedno z mužstev vyloženou šanci nevytvořilo.

Rohy: 3 : 4, rozhodčí Karas, přihlíželo 29 diváků, hráno 2 x 30 minut.

Sestavy mužstev:

Záhoří „A“ – Bílý – Železný, Michal Kvěch, Pavel Kápl ml., Souček, Řehoř, Černý, Hauser ml., Hanus, Filip, Hauser st., Pavel Kápl st., Smetana.

Záhoří „B“ – Jakub Volf – Václav Volf, Jan Volf, Sup, Radek Opava, Jiří Opava, Polívka, Marcel Sochor, Robert Matějček, Petr Kápl, Václav Kápl.

Po skončení tohoto duelu čekalo na fotbalisty malé občerstvení v podobě teplého grogu, který připravila Radka Káplová, což všem účastníkům přišlo náramně vhod. Poté Václav Karas krátce zhodnotil podzimní vystoupení obou mužstev v soutěžích. „A“ mužstvo absolvovalo podzimní část soutěže – krajské I. B třídy, včetně předehrávky jarního kola a výsledkem jejich snažení bylo osmé místo. Není to sice špatný počin, ale rozhodně měli fotbalisté na víc. Hráči střídali v jednotlivých zápasech velmi dobré výkony a jindy sotva jen průměrnými, takže nevyrovnanost byla veliká. Pochválil hráče za jejich bojovnost a snahu po vítězství, i když se jim nedařilo tak, jak by bylo potřeba. Největší bolest spočívá v tréninkové morálce. Docházka na tréninky byla hodně špatná, je třeba fotbalu něco obětovat a věnovat z osobního volna. Připustil, že mnohdy tomu bránily pracovní důvody nebo nemoc. Všichni dobře víme, kde nás tlačí bota, stále je co zlepšovat. Zdůraznil, že bez poctivého tréninku se soutěž na této úrovni hrát nedá. Kladl fotbalistům na srdce, aby i na jaře pokračovali v nastoleném trendu a postoupili v tabulce o několik příček výše. Ještě nás čeká na jaře dvanáct zápasů, ve kterých je třeba několikrát plně bodovat. Připomněl, že máme jaro vždy slabší než podzim. Postupové ambice sice nemáme, ale také nechceme hrát o záchranu. Dotkl se i celkové situace v krajské I. B třídě a vyzdvihl skvělé výkony nováčka z Kluk pod vedením hrajícího kouče Miroslava Štěpána. Velice ho mrzí současné postavení v soutěžní tabulce trojlístku z Písecka.

Příjemným překvapením byly výkony hráčů „B“ mužstva, kteří na podzim v základním hrací době ztratili jen 3 body pouze s Putimí, která přezimovala při stejném počtu bodů první a rezervu Záhoří odsunula se ziskem taktéž 24 bodů na druhé místo. Upozornil, že tým loni přezimoval na prvním místě a nevyrovnané jarní výkony ho odsunuly na sedmé místo. Hráče je třeba pochválit, ž měli účast na trénincích mnohem lepší, než fotbalisté „A“ týmu. Oznámil, že zimní příprava na jarní část obou soutěží bude zahájena v tělocvičně ZŠ a MŠ Záhoří v pátek 24. ledna 2014 od 18.00 hodin. Dále se zmínil, že klíčovou kapitolou veškerého sportovního dění jsou finance. Jen díky Obecnímu úřadu v Záhoří mají dospělí i mládež možnost sportovního vyžití.  Na závěr sdělil, že na hřišti Sokola Záhoří se bude na Nový rok konat další akce, kdy od 17.00 hodin začne novoroční ohňostroj.

Po zaznění dvanácté hodiny na záhořské věži si hráči i činovníci popřáli hodně zdraví, spokojenosti a v neposlední řadě i štěstí, které je ve sportu potřeba.