I.B třída: Záhoří A - Boston Kluky 2:1

DERBY  ROZHODL  PRO  DOMÁCÍ  POHOTOVÝ  STŘELEC  BLAŽEK

VÁCLAV  KARAS

Záhoří – Krajská fotbalová  I. B třída ukrojila poslední kousek ze svého podzimního krajíce a fotbalisté Záhoří přivítali na svém hříšti tým z nedalekých Kluk.

SOKOL  ZÁHOŘÍ   -  1.  FC  BOSTON  KLUKY   2 : 1    (1:1)

    Tak tohle bude velký fotbalový svátek, řekli si fotbalisté i příznivci obou týmů před tímto derby. A on opravdu byl. Utkali se v něm fotbalisté dvou mužstev, kteří se navzájem dobře znají, vždyť někteří hráči Kluk před časem oblékali záhořské dresy. Navíc duel je zapsán zlatým písmem do historie obou klubů, po mnoha přípravných zápasech, šlo tentokrát o první měření sil v rámci soutěže o body. Na šlágr kola totiž dorazila také řada příznivců z Kluk, což atmosféře výrazně přispělo a dále také několik nezaujatých diváků fotbalu z širšího regionu.

Tým Kluk, jako nováček je zpestřením soutěže a i v Záhoří předvedl sympatický výkon. Sice prohrál, ale byl domácím naprosto vyrovnaným soupeřem a zvláště do přestávky měl více brankových příležitostí. Záhořští předvedli zlepšený výkon až po změně stran, kdy o své výhře také rozhodli. Hrál se pohledný fotbal, který se musel početným divákům líbit. Hned v úvodu měly oba týmy po jedné vyložené šanci. Nejprve hostující Michal Říha poslal přihrávku na hlavu svého bratra Miroslava, ta zamířila mimo. Vzápětí Blažek zleva odcentroval na Sádla, který mířil hlavou rovněž vedle Svobodovy branky. V 5. min. fauloval Němec Štěpána, sám postižený vyslal z trestného kopu takovou bombu, že brankář Kápl měl co dělat, aby ji vyrazil na roh.

Po zahrání nastal veliký závar před Káplovou brankou, který vyřešil Němec osvobozujícím odkopem. Vlášek byl v 10.min. u dalšího náznaku šance, ale jeho střelu brankář Kápl zlikvidoval. Hosté se dostali do vedení v 11. min., když Štěpán tvrdě vypálil, brankář Kápl střelu vyrazil, ale Nedvědova dorážka už byla přesná – 0 : 1.

Poté domácí přidali a v 16. min. se Blažek pokusil ohrozit Svobodovu branku, ale o metr ji minul. Za dvě minuty prošel až do vápna Martin Kvěch, pohotově vystřelil, ale brankář hostí byl u tyče včas. Pak zase byli nebezpečnější i aktivnější fotbalisté Kluk. Ve 26. min. po rychlém brejku Nedvěda, kterého fauloval Hendrych a následnou standardku Němec odvrátil do bezpečí. Za dvě minuty poslal nadýchaný bochánek z levé strany Radek Košatka, ale nabíhající Mir. Říha míč přesně netrefil. Krátce nato opět z levé strany Nedvěd nacentroval do šestnáctky na Michala Říhu, ten se natahoval marně. Ve 31. min. po dlouhém centru Jos. Košatky na Mir. Říhu, ten míč hlavou zasáhl, ale mířil vedle. Tyto možnosti hostů nicméně domácím na klidu nepřidal, dál se na hřišti spíš trápili. Ve 38. min., nařízeného trestného kopu Blažek trefil parádně k levé tyči Svobodovi svatyně – 1 : 1.

Další šanci poslat tým Kluk do vedení měl Michal Říha, byl nedovoleně zastaven Němcem, trestný kop Štěpána z dvaceti metrů mezi tři tyče sice nasměroval, jenže střele však chyběla patřičná razance.

Po obrátce přicházely další záhořské pokusy zdolat branku Kluk, ale Blažkovo nevídané sólo zakončil Martin Kvěch střelou doprostřed branky a brankář Svoboda si s ní hravě poradil. V 52. min. Marek poslal kolmicí dopředu Mich. Říhu ten ukázal svůj talent, hezky se uvolnil, nachystal si míč, ale brankář Kápl jeho střelu kryl. Krátce nato Štěpán přízemní střelou z dálky pálil k tyči, záhořský brankář stál na správném místě. Hráči Kluk si nemohli stěžovat, že by se nedostávali do výhodných pozic, jenže s nimi neuměli naložit. Vlášek sice pálil z dálky, ale pozorného Kápla nepřekvapil. Domácí zahrozili z rychlého brejku vedeného Blažkem, který předložil zcela volnému Cibochovi, ten trefil dobře postaveného Vojtěcha Košatku. Hosté dost často hrozili z trestných kopů zahrávaných kanonýrem Štěpánem.

Jeden z nich přišel v 65. min., Štěpánovu standardku tečoval Němec na roh. Další šanci poslat domácí do vedení měl po Sádlově přihrávce Sup, ve stoprocentní šanci selhal a trefil jen gólmana. Čerstvý Šimek obešel dva protihráče, ten třetí ho zastavil jen za cenu faulu, Němec poslal trestný kop metr nad břevno Svobodovy branky. V 70. min. utekl po pravé straně Mir. Říha pálil z ostrého úhlu, u bližší tyče zasáhl brankář Kápl. V 76. min. měl ideální možnost ke skórování po Lidově centru Vojtěch Košatka, hlavou přehodil Kápla i jeho svatyni.

V 78. min. unikl zprava Malý, zvolil technickou střelu, která prosvištěla podél celé branky a skončila v zámezí. V této fázi zápasu Záhořští ve snaze získat tři potřebné body svého soupeře zatlačili a vytoužený gól přece jen přišel. V 80. min. hosté faulovali a Blažek podruhé předvedl ukázkový trestný kop a nevídanou střelou zápas rozhodl – 2 : 1.

Hosté ve snaze alespoň srovnat, začali jít do rizika, čehož po Sádlově úniku a přetaženém centru Blažek čistý hattrick odmítl a vypálil ukvapeně nad. V závěru domácí fotbalisté pozorně bránili a neumožnili soupeři další změnu skóre, a ten odjel do nedalekých Kluk s těsnou prohrou.

Branky: Blažek 2x – Nedvěd. Rohy: 6 : 7, ŽK 1 : 2 (Martin Kvěch – Vojtěch Košatka, Vlášek), rozhodčí Hovorka, Frček, Peklo, přihlíželo 205 diváků.

Záhoří: Kápl – Hendrych (46. Komín), Němec, Hadraba, Fučík – Sádlo, Ciboch, Malý, Sup (85. Hojka) – Martin Kvěch (63. Šimek) – Blažek. Trenér Zdeněk Hůla.

Kluky: Svoboda – Lid, Jos. Košatka (84. Luboš Říha), Vojtěch Košatka, Radek Košatka – Marek, Vlášek, Mir. Říha, Nedvěd – Michal Říha, Štěpán, trenér Miroslav Štěpán.