I.B třída: Sm. Lhota - Záhoří 1:0

DERBY  ROZHODL  JEDINÝ  GÓL  DOMÁCÍHO  HRACHA

 

VÁCLAV  KARAS , Smetanova Lhota – K dalšímu zápasu podzimní části krajské fotbalové I. B třídy cestoval tým Záhoří za svým soupeřem do Smetanovy Lhoty.

 

AFK  SMETANOVA  LHOTA  -  SOKOL  ZÁHOŘÍ    1 : 0  (0:0)

 

Hosté nastoupili na smetanolhoteckém trávníku k prvnímu podzimnímu okresnímu derby, zatímco co si tuto premiéru domácí ochutnali v minulém kole proti týmu Božetic a byla pro místní fotbalisty vítězná. Poprvé v boji o body hájil branku záhořského týmu mladík Jakub Volf, který tak absolvoval křest ohněm. Nutno podotknout, že si počínal naprosto spolehlivě. V průběhu utkání měli více střeleckých příležitostí hosté, jenže jejich koncovka byla žalostná. Domácí vyvinuli větší snahu v souboji o míč, což vyznělo v jejich prospěch.

V úvodu zápasu domácí svého soupeře vůbec nešetřili a už ve 2. min. jejich rychlý brejk zastavil Němec jen z a cenu rohového kopu. Po jeho rozhrání pálil tvrdě Vlk, brankář Jakub Volf byl na střelu připravený. V 8. min. Bartoň po rozehrání přímého kopu přetáhl centr od pravé lajny na zadní tyč, kde Hrach míč hlavou usměrnil do vápna, před nabíhajícího Matuchu, ale Malý balón odhlavičkoval. Za minutu se přihlásili o slovo i hosté, Blažek podnikl sólo od půlící čáry, jeho průnik zastavil Kára.

Další šance Záhoří přišla po faulu na Šimka, Blažek prováděl trestný kop pět metrů za vápnem, rána po teči do zdi změnila směr a brankář Dušek jen bezmocně sledoval, jak Sup trestuhodně šanci zahazuje. V e 21. min. defenziva hostů stále ustupovala, Hrach se odhodlal z 22 metrů ke střele, která skončila mimo. Za minutu na druhé straně Sádlo utekl zprava Klinkovi, přihrávku nasměroval na Šimka, který mezi tři tyče nezamířil. O minutu později se vyznamenal domácí gólman Dušek, když Blažkovu bombu vyrazil do pole. Ve 33. min. chyboval Sup, míč mu snadno sebral Matucha, postupoval na Němce, ten zachoval klid a balón mu ukopl do zámezí. Za dvě minuty nasměroval Ciboch přihrávku na Supa, ten mohl napravit svoji chybu, ocitl se sám před brankářem Duškem, ale nabídnutou gólovou šanci trestuhodně zahodil.

Ve 37. min. Lexa vybojoval míč, dal na Vlka a jeho centr Pavlíček hlavou o půl metru minul pravý horní růžek Záhořské branky. Za minutu měl další možnost znovu domácí Vlk, jenže mířil nad. Ve 40. min. utekl zprava Martin Kvěch, obešel dva protihráče, ale zamířil těsně mimo. Za tři minuty přišla šance Záhoří, to Sup dostal od Martina Kvěcha přihrávku za beky, tu doběh,l  ale jeho střele chyběly jen centimetry, aby balon z malého vápna poslal do odkryté branky. První poločas zakončil domácí Bartoň, jenže z hranice vápna pálil vedle. Fotbalisté Záhoří po dobrém závěru první půle, kdy v jejich hře byla aktivita i agresivita, na to po půli nenavázali. Ta byla spíše na kopačkách domácího celku. Ten začal mnohem odvážněji a hned v jejím úvodu Matucha ostrou ranou prověřil mladíka Jakuba Volfa v záhořské brance, ten míč vyboxoval do pole.

V této fázi tým Smetanovy Lhoty dominoval a získával půdu pod nohama. Ve 49. min. Matucha utekl zleva, jeho zajímavý centr Malý ani Hadraba nezachytili a Hrach pohodlně skóroval – 1 : 0.

Jak se později ukázalo, byl to gól jediný a také vítězný. V 53. min. Hrach přihrál Procházkovi, který pálil nad. V 55. min. mohlo být pro tým Záhoří ještě hůře, když Pavlíček byl ve vápně faulován Němcem, za což následoval pokutový kop. Na penaltu přispěchal přes celé hřiště brankář Dušek, ale jeho střelu brankář Volf mazácky zlikvidoval. Neproměněný pokutový kop postavil na nohy hosty. Domácí se dostali pod tlak, nicméně převaha týmu Záhoří byla jen platonická.

Jejich akcím uprostřed hřiště chyběla myšlenka a ve finální fázi i odvaha dostat se s míčem do trestného území. V 63. min. zahrávali dva rohy za sebou, ale po závarech před Duškovou brankou nedokázali Šimek, Sádlo a ani Němec přesně zamířit. Za dvě minuty upláchl všem po levé straně Hendrych, po jeho přízemní přihrávce Sádlo při zakončení selhal. Stoprocentní šanci si hosté vypracovali v 68. min., když Šimek zleva odcentroval do vápna, ale Blažek branku přestřelil. Domácí měli ještě dvě šance, ale Kálalovu bombu vyrazil Jakub Volf na roh a střela Hracha záhořskou branku minula. A když v závěrečné minutě utkání po Blažkově centru zamířil ve výskoku Martin Kvěch mimo, vrátili se hráči Záhoří ze Smetanovy Lhoty s prázdnou. Domácí tak mohli oslavit vítězství, které se jim podařilo získat podruhé v řadě.

 

Branky: Hrach, rohy 3 : 3, ŽK 0 : 3 (Hadraba, Sádlo, Němec), rozhodčí Pávec, přihlíželo 45 diváků.

 

Sestavy mužstev:

Smetanova Lhota – Dušek – Bartoň, Kára, Klinka (46. Holík) – Procházka – Matucha, Vlk (82. Kovář), Lexa, Kálal (90. Rejlek) – Hrach, Pavlíček, trenér Petr Lexa.

Záhoří – Volf – Malý, Němec, Hadraba, Hendrych – Sádlo, Ciboch (78. Řeřicha), Sup – Martin Kvěch, Blažek – Šimek, trenér Zdeněk Hůla.