I.B třída: Záhoří - Ratibořské Hory 1:2

Záhoří: V posledním utkání podzimní části krajské fotbalové I. B třídy hostili fotbalisté Záhoří celek z Ratibořských Hor. Domácí fotbalisté v posledním zápase se bodů nedočkali, a proto chtěli v tomto duelu před svými diváky naplno bodovat. Všechno ale dopadlo nakonec jinak.

Tým Záhoří vstoupil do tohoto zápasu aktivně a už ve 2. min. po přesné kombinaci mezi Blažkem a Martinem Kvěchem, druhý jmenovaný hlavou jen o chloupek minul levou tyč brány Ratibořských Hor. I v dalších minutách si vytvořili dvě skvělé šance. Jenže po další kombinační akci, kdy šel míč po ose Javůrek – Blažek - Martin Kvěch, záhořský útočník vyslal střelu doprostřed brány, kde stál připravený Vobinuška.

Po čtvrthodině hry se dostali ke slovu i hosté, po nedovoleném zákroku na Kutiše zahrál trestný kop Vocílka, jenže Komín nebezpečí zažehnal. Za minutu vyslal střelu na branku hostí Blažek, ale přehodil gólmana i branku. Ve 23. min. prověřil pozornost Řeřichy v brance Záhoří střelou zpoza vápna Václav Hoffmann, aby už o minutu později měl mnohem více práce s další Kutišovou střelou. Za sedm minut si Blažek šikovně pohrál s Gregušem a Dařílkem, ale zamířil metr nad břevno Vobinuškovy branky.

Tempo hry o svižném úvodu výrazně opadlo a další vzruch přinesl až závěr prvního poločasu, to diváci viděli dva góly každý na jedné straně. Ve 42. min. Patrik Mareš odcentroval zprava do vápna a zcela opomenutý Vocílka poslal balon za Řeřichova záda – 0:1. Tento stav trval pouhé dvě minuty. Ve 44. min. Greguš fauloval ve vápně pronikajícího Martina Kvěcha, rozhodčí Brych nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu. Blažek předvedl, že i penalty umí kopat dokonale - 1:1.

Začátek druhé půle Záhořští prospali, nepohlídali si ve 49. min. po centru zprava Václava Hoffmannaa ten zamířil přesně svou neomylnou hlavou - 1:2. V této době jistě nikdo z přítomných nečekal, že to bude gól poslední a pro hosty i vítězný. Po vedoucí brance hostů domácí znervózněli, chybovali v obraně a ani v útočné fázi toho moc nepředvedli.

Za tři minuty pojistku v podobě třetího gólu odmítl Kutiš jen zásluhou brankáře Řeřichy. V 60. min. podnikli domácí rychlý brejk po levé straně Blažkem, ten se prosmýkl mezi dvěma bránícími hráči, byl faulován, ale trestný kop nasměroval Komín do zdi a Fučíkova dorážka šla nad. Obrovskou šanci jít do dvougólového vedení měly krátce nato i Ratibořské Hory, když Kutiš běžel sám na bránu, přehodil vybíhajícího Řeřichu i jeho svatyni.

Blízko k vyrovnání byli domácí v 68. min., když Komín odcentroval z poloviny hřiště do vápna, Alexandr však zamířil hlavou jen o metr vedle pravé tyče Vobinuškovy branky, aby za okamžik Ciboch branku těsně minul. V 70. min. po nevydařené standardní situaci domácích, ukázkovém brejku Kostroun přistrčil míč Růžičkovi, jeho střelu brankář Řeřicha nohama skvěle vyrazil. Za tři minuty si na dlouhý Cibochův centr povyskočil Javůrek, mířil do protipohybu hostujícího gólmana, ten vše vystihl a míč chytil.

V závěru zápasu se hra přiostřila a v 78. min. Komín fauloval hostujícího hráče a uviděl druhou ŽK, následoval červený žeton a provinilec musel putovat pod sprchy. Domácí i v deseti se snažili ještě něco s nepříznivým stavem utkání něco udělat, ale hostující defenziva pracovala spolehlivě a nepustila záhořské fotbalisty do vyložených šancí.

Václav Hoffmann, trenér Rat. Hor: „K poslednímu utkání podzimní části soutěže do Záhoří jsme jeli s cílem bodovat a odčinit tak domácí nepovedený výkon s Bechyní. Utkání začalo s dvacetiminutovým zpožděním, zaviněným stejně jako v minulém roce poruchou tiskárny. Do utkání jsme nevstoupili vůbec dobře a prvních dvacet minut jsme se hledali. Vůbec jsme se nedokázali dostat do hry a můžeme děkovat domácím, že toho nedokázali využít. Od dvacáté minuty jsme získávali herní převahu a výsledkem byla ve 25. minutě šance Václava Hoffmanna, který postupoval sám na brankáře, ten ale jeho šanci zmařil. I po zbytek prvního poločasu jsme byli aktivnější a zaslouženě jsme se ujali vedení ve 42. minutě hlavičkou Vocílky po dobře zahraném přímém kopu Růžičky. Bohužel jsme se z vedení dlouho neradovali a po zbytečném zákroku Greguše ve vápně domácí srovnali skóre za dvě minuty brankou z penalty. Do druhého poločasu jsme změnili rozestavení některých našich hráčů a chtěli jsme skóre utkání zvrátit ve svůj prospěch. Povedl se nám nástup do druhé půle a ve 49. minutě jsme se po pěkném centru Patrika Mareše a hlavičce Václava Hoffmanna opět ujali vedení. Po zbytek utkání jsme byli nadále lepším týmem a domácí jsme do žádných šancí nepouštěli, naopak jsme hrozili z našich tradičních rychlých brejků. Po jednom takovém kontru v 78. minutě domácí stoper Komín zastavil unikajícího Kutiše za cenu faulu a po druhé žluté kartě musel odejít do kabin. Domácí se i v deseti snažili o vyrovnání, ale naše nově sestavená obrana v čele s Gregušem a Janem Dařílkem obstála a utkání jsme již dovedli do zaslouženého vítězství. Toto naše vítězství bylo dosaženo kolektivním a bojovným výkonem, za který musím všechny hráče pochválit. Zejména bych vyzdvihl výkon nově sestavené stoperské dvojice. Doufám, že i v posledním utkání tohoto roku navážeme na tento koncentrovaný a zodpovědný výkon a v sobotu 15.11. od 13.30 se v Sepekově rozloučíme vítězstvím.“

Sokol Záhoří – SK Ratibořské Hory 1:2 (1:1)
Branky: 44. Blažek z penalty - 42. Vocílka, 49. V. Hoffmann. Rozhodčí: Brych – Klíma, Šika. ŽK: 4:2 (Blažek, Alexandr, Komín 2 x – Hoffmann, P. Mareš). ČK: 1:0 (78. Komín, 2x ŽK). Rohy: 1:4. Diváků:44.

Záhoří: Řeřicha – Hrubý, Komín, T. Kápl, Fučík – Michal Kvěch, Ciboch, Alexandr, Javůrek (J. Volf) – Blažek, Martin Kvěch. Trenéři Petr Kápl a Zdeněk Hůla.

Rat. Hory: Vobinuška - Růžička, Greguš, J. Dařílek, Vocílka (85. Komárek) - Vaněček, Kostroun (75. Feichtinger), V. Hoffmann, S. Mareš - P. Mareš (79. Fišer), Kutiš. Trenér Václav Hoffman.

Připravil: Václav Karas